Bumi ku

1

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 24 July 2008

CINTA akan alam sekitar, nescaya alam sekitar akan mncintai kita, jagalah ia,nescaya ia akan jaga kita. Mengapa masih perlu merosakkan alam sekiranya ia penting buat kita semua. Jawapannya, "kerakusan"menguasai diri. Meterial mengaburi mata. Segalanya telah menjadi kabur. Kadang-kala kita alpa betapa pentingnya alam itu buat semua makhluk. Segala yang diciptakan adalah lengkap dan mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Alam ini telah dimanipulasi oleh golongan yang tidak ada rasa tanggungjawab dan suka melakukan kerosakan. Profit dicari, dan pelbagai alasan telah dikemukakan. Golongan atasan bukan saja memanipulasi alam malah rakyat juga tertindas.
Apabila menolak sesuatu projek, kita akan dicop sebagai "penolak pembangunan" walhal mereka adalah orang yang bijaksana. Segalanya adalah kerana "PROFIT". Sebenarnya pembangunan tidak salah namun pembangunan seperti manakah yang hendak dilaksanakan. Aktivis-aktivis sahaja tidak mungkin boleh menyelamatkan kerakusan tangan-tangan manusia ini, namun perlukan komitmen daripada banyak pihak dan pelbagai organisasi. Bayangkan sekiranya semua manusia ini mempunyai sikap yang sama iaitu sikap rakus dan tidak bertanggungjawab, APA AKAN TERJADI? Bumi akan musnah sekelip mata. Bumi menangis, menangis kesakitan. mungkin kita kadang-kala lupa bahawa bumi ini adalah hidup namun mengapakah masih ada yang sanggup merosakkannya. Tumbuhan, haiwan, dan segala dibumi ini adalah bernyawa. Jika sepohon pokok tua dapat berbicara,sudah tentu ia akan menangis, sudah tentu akan marah apabila ia disakiti. Menggunakan analogi fantasi inilah, ia akan menyemai rasa cintakan alam ini. Bayangkan apa yang terjadi sekiranya terlalu banyak kerosakan dan pencerobohan terhadap alam ini. Di mana lagi manusia dan makhluk yang lain akan menetap? Di Planet lain?? Jangan bermimpi,......Buatlah sebanyak manapun kajian penempatan manusia di luar bumi, kerana ia tidak akan berhasil. Kita hanya mempunyai hanya satu bumi, selepas itu???

Negara dunia pertama banyak memonopoli hasil bumi seperti petroleum, gas, arang batu dan sebagainya. Yang menjadi mangsa adalah negara dunia ketiga. Habis hutan dibotakkan. Alam sekitar setempat menjadi sangat hodoh. Jikalau bukit dapat berbicara sudah tentu ia akan menangis kerana kepalanya dibotakkan dan ia semakin tidak tahan kepada cuaca. Oleh sebab itu, timbullah pula masalah baru iaitu tanah runtuh, kadar kelodak yang tinggi, dan akhirnya siapakah yang menerima kesan??RAKYAT? Itulah komuniti yang menjadi mangsa.

Kesimpulannya,.sayangilah ia..sayangilah ia,..sayangilah ia,..
Bumi sedang menangis.........

program ASAK di Melaka. (Isu penambakan Pantai Klebang, Melaka)

1

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in