Kealpaan Membawa Bencana Besar.

0

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 09 February 2009

Angka korban kini cecah 135 kepada 131 -Bharian


 

HEALESVILLE: Angka kematian kebakaran hutan terburuk dalam sejarah Australia meningkat kepada 135 semalam, dengan Perdana Menteri, Kevin Rudd, menyifatkan tragedi itu umpama pembunuhan beramai-ramai.

Polis semalam mengisytiharkan beberapa bandar yang musnah akibat kebakaran itu sebagai tempat kejadian jenayah, dengan pihak berkuasa mengesyaki lebih 400 kebakaran adalah disebabkan oleh perbuatan khianat.

Polis menutup sekurang-kurangnya dua bandar, Marysville dan Kinglake di mana berpuluh-puluh kematian dicatatkan dengan mewujudkan beberapa pusat pemeriksaan di tepi jalan dan mengawal kemasukan ke kawasan terbabit.

Pesuruhjaya Polis Victoria, Christine Nixon, berkata lima pakar penyiasat dihantar di tempat kejadian di Churchill timur Melbourne dan akan menghantar beberapa yang lain di tempat kejadian lain.

"Kinglake mencatat kematian tinggi, tetapi setiap kes akan disiasat sebagai satu perbuatan jenayah," kata Nixon kepada radio Perbadanan Penyiaran Australia (ABC).

Ini berikutan dua orang didakwa menyebabkan kebakaran hutan terburuk di tenggara Australia hujung minggu lalu yang turut memusnahkan lebih 700 rumah.

Seorang lelaki berusia 31 tahun didakwa memulakan kebakaran yang menyebabkan kemusnahan hampir 200 hektar kawasan hutan di Peats Ridge, New South Wales, dihadapkan ke mahkamah.

Seorang lagi ialah budak lelaki berusia 15 tahun yang didakwa membakar bahan letupan menyebabkan kebakaran kecil di Blue Mountain berhampiran Sydney Ahad lalu tetapi dibebaskan dengan jaminan dan akan didakwa di mahkamah bulan depan.

Walaupun kebakaran berkenaan tidak menyebabkan kematian, polis mengesyaki kejadian perbuatan sengaja dilakukan pihak tertentu dalam kebakaran besar di negara jiran Victoria di mana ia menyebabkan jumlah kematian yang besar.

Mereka yang didapati bersalah menyebabkan kebakaran hutan yang membawa kematian boleh dipenjara sehingga 25 tahun.

Dari udara, kawasan di sekitar kelihatan hitam. Seluruh hutan berkurangan rentung dan menjadi abu. Perkhidmatan bomba berkata, sekurang-kurangnya 2,200 kilometer persegi dilaporkan musnah terbakar.


 

Hanya kelihatan lima rumah masih selamat daripada lebih 40 di sebuah kawasan kejiranan di daerah Kinglake. Hampir semua kematian dicatatkan di Victoria di mana sekurang-kurangnya 750 rumah dilaporkan rentung. - AP/AFP

Harapkan pagar, Pagar tak boleh harap!!

0

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in


 

4 kakitangan Jabatan Perhutanan Pahang dituduh rasuah- Bharian

TEMERLOH: Empat kakitangan Jabatan Perhutanan Pahang, termasuk tiga berjawatan Pengawas Hutan didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini hari ini atas tuduhan menerima rasuah RM67,050.

Semua mereka mengaku tidak bersalah selepas tuduhan dibaca mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Mahkamah menetapkan 16 Mac ini sebagai tarikh sebutan semula kes.