Laknatullah dalam diri

1

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 03 September 2009


Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh manusia yang nyata. Setiap saat musuh2 ini sentiasa mencari peluang untuk menganggu anak cucu Adam as. Kadang-kala adakah kalian semua terfikir kenapa kita tewas dengan syaitan yang ada dalam diri dan bagaimana ia telah mendidik diri kita agar menjadi manusia yang alpa? Cuba anda fikir,..betapa malunya kita sebagai khalifah tetapi terlalu lemah. sebagai contohnya sifat berputus asa. Sifat manusia ada turun naiknya.

Kadang-kala tika saya berputus asa terhadap pengharapan yang tidak kesampaian, ada seorang sahabat manasihat saya...
"malulah sikit dengan syaitan...sedajal syaitan tu,..mrk ni tak pernah mengenal erti putus asa dalam menghasut manusia. kenapa kamu tidak mengadaptasikan sikap kesungguhannya??bukan suruh ikut kamu jahat macam syaitan..tapi cukuplah masa hidup ini kamu berusahalah kerana Allah.."
Terpulang pada anda untuk menilainya. Dalam diri manusia terdidik dengan pelbagai anasir. Adakah kita mahu menyalahkan syaitan apabila kita tersilap langkah dalam kehidupan ini. Bukankah peringatan daripada ALLAH swt adalah jelas.

Firman Allah :
"Dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" (Al-Baqarah : 208)

Sebagai manusia, kita tidak akan terlepas daripada melakukan kesilapan dan dosa kerana memang sifat makhluk akan ada kelemahannya. terdapat beberapa cara bagaimana untuk memagari diri kita daripada terus termakan pujuk rayu laknatullah ini.

Pertama, sentiasa berzikir kepada Allah swt.
Syaitan sentiasa bertapak dalam hati manusia. Bila sampai masa, mulalah mereka merancang strategi menghancurkan ummat2. Jika lemah, lalai, maka mereka akan mula membina tapak dan benteng hitam dalam hati ini. Sucikanlah hati dengan zikrullah. Insyaallah bertempiaran lari mereka apabila zikir kepada Allah tidak lekang dari jiwa kerana hanya mengingati allah serta berzikir kepadaNYA, hati-hati ini akan menjadi tenang. Pesanan: Lagu-lagu duniawi tu kira kategori melalaikan juga ye..(untuk diri sendiri yang sukakan lagu...)

Kedua, sentiasa berada dalam keadaan wudhuk.
Syaitan suka pada kekotoran, keadaan berhadas, bernajis dan sebagainya. Sucikanlah diri sentiasa. Bukankah kebersihan itu juga sebahagian daripada iman?? Pesanan : bila berwudhuk tu janganlah buka paip air tu macam air terjun,..membazir tu..karang kurang pahala pula..(^_^)

Ketiga, bersahabatlah dengan sahabat-sahabat yang taat pada perintah Allah swt.
Bersahabatlah dengan sahabat yang selalu ingat kepada Allah akan mengelakkan diri ini daripada alpa. Sahabat-sahabat ini akan sentiasa mengingati kita kala dalam kelekaan dan saling melengkapi dalam setiap tindak-tanduk. Pernahkah anda mendengar kata-kata ini?
"Siapa kita pada masa akan datang adalah bergantung kepada siapa sahabat kita pada masa kini"
Pesanan : Namun begitu, janganlah pula kita meninggalkan kawan-kawan "otai" kita. Sebab boleh jadi hatinya lebih mulia dari kita. so, itulah gunanya sahabat,..saling melengkapi dalam menjalani hidup pembawa jiwa hamba.

Keempat, tinggalkan kemaksiatan, perbuatan dikeji dan dilarang oleh Allah swt.
sentiasalah kita beristighfar kepada Allah agar diri ini tidak terus hanyut. Jika terbuat salah, termakan pujuk dan godaan syaitan cepat-cepatlah bertaubat. Pintu taubat sentiasa terbuka buat kita semua. Betapa sayangnya Allah pada kita. Dalam kehidupan seharian, ada saje perkara yang kita buang yang boleh mendatangkan dosa kering. Contohnya dengan melakukan perkara-perkara lagha seperti bergayut dalam telefon 3 4 5,..jam, chatting yang menyeronokkan..hehe...
Pesanan : Kalau buat dosa tu macam kudis ler umpamanya. Kalau kudis atau gatal2 kulit lagi digaru lagi sedap. Tapi sebenarnya akan menjahanamkan diri.

Wallahualam..saya juga adalah hamba dan sentiasa mencari sesuatu untuk menutup kelompongan yang terlalu banyak dalam diri. Nasihat ini adalah untuk diri sendiri juga. sekian....