Manakah kekuatan??

0

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 10 October 2009


Dimanakah kekuatan kita? Rasanya macam hampir berputus asa apabila berada dalam situasi menakan. Apa yang boleh dilakukan adalah "Ya allah kuatkanlah aku" Hampir menangis seorang diri. Setiap manusia akan mengalami banyak fasa dalam kehidupannya.Fasa yang mematangkan dirinya. Jika dulu saya hanya menangis sekiranya penat teramat sangat, ditekan oleh orang atasan, tambahan masalah-masalah sampingan. Hidup yang terlalu menduga. Perkara itu ketika saya alami ketika menjadi setiausaha CARE. Walaupun organisasi CARE kecil dan tidak dikenali ramai tetapi ianya bergiat aktif. Ketika itu saya rasa sangat tertekan. Masih muda untuk mengalami pelbagai perkara. Namun, usia yang semakin meningkat mematangkan kita. Kini usia sudah meningkat 22 tahun. Sepanjang di Pulau Pinang banyak yang telah saya alami tapi saya masih belum puas untuk alami banyak perkara lagi..

Kekuatan ku di mana ya allah??kekuatan kami di mana??

Kini saya telah berubah status menjadi mantan. Dalam pembubaran jawatan, saya tidak ingin memegang apa-apa jawatan kerana saya ingin meneruskan perjalanan yang gelap. Kerana saya sendiri tidak tahu apa yang menanti di depan. Bila melangkah barulah tahu apa yang ada di depan, Tak semestinya langkah yang kabur itu akan menemukan perkara yang buruk sahaja. Pasti ada baiknya. Setiap insan ada rasa down and up. Masa up tu semua kerja bisa diberesin. Wajah pun ceria sahaja. Bila down, kemurungan itu jelas kelihatan apabila kedut-kedut wajah mula terukir. Apa saja kerja yang dilakukan umpama dipaksa. Hanya allah saja tempatnya. Saya gagal berkongsi dengan sesiapa kerana saya tidak mahu sesiapapun lihat akan kekurangan saya. Saya cuba menyorokkan apa saja rasa dalam hati kerana terlampau ego. Tidak ingin mereka melihat saya menangis. Kerana jika dulu pendapat saya tangisan ini hanya membazir air mata. Tapi saya tidak sedar ia nya lumrah. Mungkin juga kerana perempuan memang tidak boleh dipisahkan dengan air mata. Dan saya mula belajar agar tidak lagi cerewet dan kuat mengomel. Menerima seadanya. Allah itu dekat, saat saya rasa terlampau penat dan tambahan mempunyai tahap fizikal yang lemah memang hampir mematahkan saya. Saya teringat kata-kata daripada banyak sahabat. "Allah tahu liza mampu"....

Proses mencanai, melentur dan membentuk

Kini saya sangat gembira berada di landasan ini. Saya telah memilih suatu perjuangan untuk diri saya. Saya cuba menolak kepentingan diri semampunya untuk terus di landasanNYA. Cukup sukar pada mulanya. Tapi ia mengingatkan saya kembali bahawa, banyak perkara yang perlu kita lakukan dalam kehidupan ini. Semasa tempoh saya memegang jawatan dulu, ramai yang menempa, mencanai dan membentuk jiwa saya terutama koordinator CARE iaitu kak Fatin. Saya sangaja buat beliau marah, buat sahabat2 marah dan protes kerja, tidak suka mendengar arahan. Terlalu sukar untuk membentuk dan melentur jiwa yang keras dalam acuan yang betul. Selama ini semua hanya mendengar apa yang saya kata, apa yang saya mahukan diberikan. Oleh itu, saya tidak suka mendengar arahan. Tidak suka dipaksa-paksa, kalau tidak saya akan marah orang itu balik. Ikut kepala sendiri saja. Lantaklah apa mereka nak kata. Sebab itu ramai yang hampir berputus asa terhadap saya. Sukar ubah saya, pendirian saya, sikap saya. Akhirnya saya hantar masej kepada kak Fatin,
"kenapa akak masih bersabar dengan saya?"
"Habistu kamu nak suruh akak buat apa?Terima saja la"
Saya mula menggunakan fungsi akal saya ini. Berfikir dan berfikir. Alhamdulillah, saya mulai belajar menjadi manusia matang. walaupun sukar untuk tampung sikap buruk tetapi saya sedayanya mencuba.

Jangan takut untuk melangkah, allah sentiasa bersama orang yang inginkan dan berusaha mendapatkan redhaNYA.

Bila kita sudah memilih jalan Allah, cubaan dan dugaannya bukanlah semudah yang disangkakan. Saya telah mengambil keputusan inilah jalan yang saya pilih. Jadi nak atau tidak saya PERLU terima apa saja yang terjadi. Sepertinya saya bertaruh diri saya sendiri. Saya cuba menolak keinginan diri. Sedaya upaya saya cuba menolak, demi jalanNYA,..Ya allah..hanya dia saja yang maha tahu apa yang telah saya alami. Berapa kali saya jatuh dan jatuh dan jatuh. Sungguhpun kelihatan ceria, tapi dalamannya benar2 menekan. Saya membahagikan masa kepada beberapa bahagian dalam kehidupan, aktiviti, akademik, diri, pengisian dan amal ibadat dll. Bila ianya tidak tersusun rapi, habis jadual saya kucar kacir. Saya tetap akan pergi kemana saja saya ingini termasuk program walaupun assignment perlu dihantar, walaupun jadual padat, walaupun program himpit jadual. Tapi saya perlulah menerima seadaanya...saya berkata pada diri.
"aku dah pilih jalan ini, so aku mana boleh berundur".
Jika asgmnt kena hantar, akademik, aku mahu study, kampus dan lain-lain..itu hanyalah alasan. Nak keluar jumpa masyarakat, berbakti kepada masyarakat mana boleh sekat-sekat. Sebenarnya sangat menyeronokkan. Saya aktivis kampus so kenalah cakna. Betul kan?

Masalah kepentingan diri

Aduhai,..memang saya sendiri diutamakan. Tamak betul nak join apa-apa program. Ish isu ummat banyak, kebajikan kena jaga, seperti kebajikan orang tua, anak yatim dll. Alam Sekitar pun penting (promok). Soal cinta saya terpaksa tolak tepi. Siapa kata saya ni tiada keinginan, Mungkin masanya belum tiba. Saya hanya insan biasa Walaupun beberapa kali menolak lamaran, saya tidak menyesal kerana saya belum puas mencari-dan mencari. Semoga allah sentiasa memberi kita kekuatan. Oleh itu, saya relakan diri saya untukNYA. Kerja di universiti berlambak-lambak pun tidak diberikan keutamaan. Bagi saya semua penting. Tidak boleh lebihkan mana-mana. Bayangkanlah saya terpaksa menyiapkan assgment 3000 patah perkataan dan clash prog. So saya pilih dua-dua. Tugasan lagi, Thesis project, kerja sambilan dari pensyarah lagi. Pernah sampai terketar-ketar lutut tak sempat makan. Pernah tak tidur selama 48 jam non stop. Nak citer memang tak habis. Tapi ini jalan saya. Apa lagi saya nak buat?takkan nak menolak setelah membuat pilihan.
Buat teman-teman

Bukan diri ini sengaja menceritakan demi menambahkan saham dosa riak. Tapi cukuplah kita bersama-sama di medan perjuangan ini. Jangan hentikannya walaupun ada halangan. Saya bukanlah seseorang yang pandai berkata-kata. Cuma sekadar perkongsian. Hidup ini singkat saja. Memang penat bila berhadapan banyak perkara serentak. So terimalah segalanya dengan hati lapang insyaallah.
P/s: Sayangilah allah, pemimpin kita (Muhammad saw), ibu bapa dan keluarga dan pada diri juga ya...salam.......