Tsunami di Kepulauan Apia Negara Samoa

0

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 02 October 2009

Masih belum reda dengan bencana yang menimpa kepulauan Acheh pada 2004, kini kita dikejutkan dengan bencana alam yang sama namun tempatnya berbeza iaitu di Samoa. iaitu salah sebuah kawasan bekas tanah jajahan Amerika Syarikat Pertama kali mendengar nama negara ini rasanya agak pelik dan pertama kali mendengar. Mungkin kerana kurangnya pembacaan. Pada 1 oct yang lalu, kawasan berkenaan mengalami gegaran bawah tanah iaitu gempa bumi yang berukuran 8.0 skala richter disusuli dengan ombak besar (tsunami) yang berukuran 7.9 sm ketinggian. Lebih 150 angka korban kini dan dijangka akan bertambah dari semasa ke semasa. Banyak harta benda dan kemusnahan berlaku akibat ombak besar yang menghempas kawasan persisir. Landskapnya turut berubah sebagaimana yang pernah berlaku di kepulauan acheh pada suatu ketika dulu.
Apia mempunyai penduduk islam lebih daripada 4 juta penganutnya. Sungguh ramai. Peristiwa tsunami yang berlaku menyebabkan mereka berasa trauma. Masih terkejut dengan apa yang berlaku. Mereka kehilangan orang tersayang sekelip mata. Harta benda dan material yang dicari selama ini lesap dan musnah begitu saja. Ada pula segolongan manusia ini mengambil kesempatan atas bencana alam sebagai pendapatan sampingan. Kerja yang mampu menjana duit selepas bencana adalah mencuri dan mengambil hak-hak orang lain yang sedang ditimpa bala. Barang kemas, duit dan sebagainya yang tertimbus dicuri oleh golongan ini. Kawasan ini suatu ketika dahulu merupakan sebuah kawasan pelancongan dan dikategorikan sebagai syurga dunia kerana persisiran pantainya cukup indah. Bangunan-bangunan serta tempat-tempat rekreasi ranap.

Tsunami terjadi apabila berlakunya pertembungan antara plat-plat benua dibawah tanah (dalam laut). Apabila berlakunya pertembungan ini, maka ia akan menyebabkan satu gegaran dasar laut yang cukup kuat atau kita menggelarkan sebagai gempa bumi dasar laut. Hasil daripada gegaran daripada dasar laut menyebabkan tekanan naik ke atas dan tekanan jatuh ke permukaan. Tekanan itu akan menuju persisir pantai dengan kelajuan yang tinggi. Sampai di persisir, ombak akan bergulung akibat tekanan yang dibawa di bawah pusat gegaran tadi. Semakin kuat gegaran skala richter maka semakin besar gulungan ombak. Ia sama dengan konsep menggoyangkan gelas yang berisi air secara perlahan-lahan. Hasilnya sama seperti ombak tsunami cuma sekadar eksperimen yang berskala kecil sahaja.

Apa saja yang berlaku serahkanlah pada Allah. Redhalah dengan apa yang terjadi. Mungkin manusia kini semakin lalai, oleh itu allah menghantarkan ujiannya yang berbentuk bencana agar manusia itu sentiasa mentarbiyah diri masing-masing. Bukan itu saja, bencana alam berlaku dimana-mana sahaja, oleh itu sentiasalah muhasabah diri. Sama-samalah kita berdoa agar segala urusan di sana dipermudahkanNya, Insyaallah..Wallahualam......