Kelebihan Ayat Kursi

0

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 19 October 2009


Dari Anas b Malik r.a berkata,"Rasulullah SAW bersabda : apabila seseorang dari Umatku membaca ayat kursi 12 kali,kemudian dia berwuduk & mengerjakan solat subuh ,nescaya Allah akan menjaganya dari kejahatan syaitan & darjatnya sama dengan orang yg membaca seluruh al-Quran sebanyak 3 kali,pada Hari Kiamat dia akan diberi Mahkota dari cahaya yg mnyinari semua penghuni dunia."

Berkata Anas b Malik r.a," ya Rasulullah,apakah hendak di baca setiap hari?"
Sabda Rasulullah SAW ,"tidak,cukuplah membacanya pada hari Jumaat."
Umat³ dahulu hanya sedikit sahaja yang mmpercayai Rasul³ mereka & itupun apabila mereka melihat mukjizat secara langsung.

Kita sebagai umat Islam tidak boleh ragu-ragu tentang apa yang di terangkan oleh Allah & Rasul. Janganlah kita ragu-ragu tentang al-Quran ,Hadis & Sunnah Rasul kita.
Janganlah kita menjadi seperti umat yg terdahulu yg mana mereka itu lebih suka banyak bertanya & hendak melihat bukti³ terlebih dahulu sebelum mereka beriman..
Setiap satu yg di anjurkan oleh Rasulullah SAW kepada kita adalah utk kebaikan kita sendiri. Rasulullah SAW menyuruh kita mengamalkan membaca ayat Kursi. Kehebatan ayat ini telah di terangkan dalam banyak hadis. Kehebatan ayat kursi ini adalah untuk kita juga,yakni untuk menangkis gangguan syaitan & kuncu³nya d samping kita di beri pahala..
Begitu juga dgn surah al-Falaq,surah Yaasin & byk lagi ayat³ al-Quran yg mmpunyai keistimewaannya.

Setiap isi al-Quran itu mempunyai kelebihan yg tersendiri. oleh itu kita Umat Islam ,janganlah ada sedikit pun keraguan tentang ayat³ al-Quran,Hadis Nabi & Sunnah Baginda SAW.keraguan & was³ itu datangnya dari syaitan....