Kem KEMARAU

3

Posted by Aktivis Alam Sekitar Kampus; | Posted in | Posted on 07 September 2009KEM KEMARAU (kem aktivis alam sekitar kampus)

Tarikh : 10- 12 oct 2008
Tempat : Bukit Panchor.
Peserta : Aktivis Alam Sekitar Kampus (CARE) USM, IPIS, IPTB, IPPP, POli JiTra.

Selama 3 hari kem anjuran sahabat alam ini berlangsung bersama CARE. Di sini kami diberi pendedahan terhadap modul2 aktivis seperti bagaimana cara untuk menangani sesuatu isu, bagaimana mendidik diri menjadi aktivis dan sebagainya. Sebenarnya aktivis itu tidak semestinya hanya golongan terpilih sahaja. Tetapi sesiapa saja yang berkeinginan dan mempunyai semangat juang boleh menjadi seorang aktivis.
3 hari merupakan masa yang terlalu singkat untuk mengali segala maklumat. Yang paling "best" adalah ukhwah yang terjalin antara IPT. Sangat menyeronokkan. Bak kata pepatah, menyelam sambil minum air. Kenangan selama 3 hari itu cukup banyak. Setiap ahli mempunyai peranan tersendiri. Kami dijaga baik oleh staf SAM dan moderator CARE iaitu kak fatin selaku " orang yang sangat suka bekerja." Dah tengah2 malam pun sanggup stay up untuk aktiviti keesokannya. "Terima kasih cikgu Fatin."
Kak-kak n abg2 senior yang menjaga kami menyebabkan berat kami bertambah sebaik tamat kem. Kami mulakan dengan ice breaking yang sangat panjang dan lama kerana pesertanya ramai sampai ada peserta cramps kaki. Bermacam2 trademark yang mereka beri. Tapi walaupun bagi trademark, saya masih lupa. "manusia mudah lupa"....
Abg nije yg suka bgambr, Abg nizam yg tlalu tinggi bahsanya smpai saya pening2 lalat but anyway best dia ceramah, abg wan penasiht,..(muka garang), kak Fatin sempoi dan gila kerja tapi penyayang..hehe...kak liza dan kak teh sangat2 suka membancuh teh dan kopi. Wanita bergelar isteri dan bakal ibu lah katakan. kak muni yang ala2 rockers gitu...dll. Tempatnya juga cantik. seindah mata memandang. Terasa alam terlalu dekat dengan hati. Tapi malam2 tidur ada takut sikit sebab bunyi monyet rupanya. Ingatkan Langsuir atau pontianak ker.huh..nk pecah jantung 1st malam tidur.
Geng2 Care dipecahkan kepada 5 kumpulan (kalau tak silaplah). Semua bercampur gaul IPT dan merapatkan ukhwah antara kami..tapi sini bukan medan mencari jodoh. Keserasian pemikiran membuatkan kami makin bersemangat dalam perjuangan.
Malam2 kami tidur dalam jam 11 kerana program lambat habis. (sesi kak Fatin cuci otak2). Walaupun ada rungutan termasuk saya,..inilah pelajaran yang kami dapat. Bukan mudah menggilap diri menjadi seorang aktivis. Aktivis Amatur lagi. Aktiviti terakhir adalah Debat. Peserta-peserta mula menunjukkan belang dalam melakonkan watak pemaju, orang kampung dll. Debat ini bertujuan memudahkan peserta melihat situasi sebenar yang berlaku terhadap alam dan bagaimana cara untuk mengakhirinya.
Akhir sekali diharap perjuangan itu diteruskan kerana pelbagai bekalan yang telah disuapkan kepada kita. Oleh itu gunalah bekalan ilmu itu untuk menjadi apa yang sepatutnya kita jadi. Tetapi ilmu tanpa amalan umpama jasad tanpa bayang. Jadi, gunakanlah ia sebaiknya dan perkembangkanlah untuk perkara seterusnya...

CARE the best...
sesiapa nak gambar boleh hantarkan email pada saya. Di bawah cuma sebilangan kecil gambar2 comot....
Liza CARE, Kak Muni ex SAM, Kak Liza, Kak Teh
Muka teruna dalam kepeningan malam.


Kak Fatin berceramah lagi. Dengar2..


Reka lagu berangkai tentang alam. Suara tak sedap kot, itu yang tak mau buka mulut.hehe

Penatnya....


Kena buat keje sket.sesi perbincangan dan pembentangan.


Subhanallah..tempat ni sangat2 cantik..tapi ada monyet.huhu